Over mij – Over Robin Scholte

Als een Nederlandse fotograaf met een diepe liefde voor wildlife-, natuur- en landschapsfotografie, neem ik je graag mee op een visuele reis door adembenemende beelden. Mijn naam is Robin Scholte, en ik ben toegewijd aan het vastleggen van de schoonheid, kracht en expressie van de natuurlijke wereld om ons heen.

Scholte & de Vries – Estoppey

Mijn pad naar de fotografie is uniek. Na mijn opleiding aan de Hoge Hotel Managementschool in Maastricht, vond ik mezelf als commercieel directeur van een groothandel voor bouw en industrie. Gedurende meer dan 20 jaar hebben we de organisatie laten groeien tot een grote speler in de branche, met vier vestigingen en bijna honderd medewerkers. Het was een fantastische tijd, maar ik voelde dat er iets ontbrak – mijn passie voor fotografie.

Met mijn ervaring als zakelijk leider en mijn avontuurlijke geest, besloot ik om mijn hart te volgen en me volledig te wijden aan mijn oude hobby – fotografie als kunstvorm. Het was een sprong in het diepe, een nieuwe uitdaging waar ik volledig voor ging.

Wildlife fotograaf

In mijn werk leg ik de pracht van de natuur, de emotie van dieren en de levendige kleuren die we dagelijks ervaren vast. Mijn fotografie is een eerbetoon aan de wereld om ons heen, en ik leef volgens het motto “You can only waste time when you forget to enjoy”. Voor mij draait het om het genieten van elk moment, van de voorbereiding tot de creatieve processen en de uiteindelijke uitvoering van mijn visie op onze prachtige natuur. En dit alles met diepe eerbied voor de natuur en wildlife.

Sinds 2021 ben ik ook werkzaam als gids voor Wildpix Travel, waar ik mijn passie voor fotografie kan delen met gelijkgestemde avonturiers. Samen verkennen we de meest inspirerende bestemmingen, van het betoverende Polen in zowel de zomer als de winter, tot het kleurrijke Spanje, het exotische Guatemala en het adembenemende Zuid-Afrika. Het is een ongelooflijke kans om mijn kennis en liefde voor fotografie te delen terwijl we de wereld ontdekken.

In de publiciteit:

In 2022 heb ik voor Sony Nederland en Sony België een aflevering voor SonyInFocus opgenomen waarin we dieper ingaan op het fotograferen van vogels en wildlife. Welke instellingen gebruik ik en hoe ga ik te werk, een mooie aflevering om te zien wat je een klein beetje kan verwachten tijdens een workshop of als je mee gaat op één van de reizen die ik begeleid voor Wildpix Travel.

Begin 2023 heb ik achter de schermen meegewerkt aan de nieuwste aflevering van Le Jardin Extraordinaire, een zeer populair programma van de RTBF, tijdens een reis naar de prachtige en ongerepte natuur van Guatemala. Medio november 2023 zal deze aflevering uitgezonden worden.

Als je vragen hebt, een workshop wil volgen, mijn werken wil exposeren, publicaties, nieuwe ideeën of mogelijke samenwerkingen, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via info@rsphotoart.nl. Je kunt ook mijn avonturen volgen op Instagram via RS Photo Art, waar ik mijn nieuwste werken en reiservaringen deel.

Mijn apparatuur:

Sony:
Met trots en veel plezier werk ik met de beste camera’s en lenzen van Sony. Voor het fotograferen van wildlife heb je continue behoefte aan betrouwbare en snelle camera’s, een zeer hoge resolutie en waarbij alles instelbaar is naar eigen voorkeur om je perfect te kunnen richten op de omstandigheden in het veld.  De eye-autofocus en de scherpte van deze lenzen zijn uniek en onmisbaar. In mijn blog staat een aflevering van Sony InFocus waarbij ik dieper in ga op het fotograferen van wildlife en de gekozen apparatuur.

Camera’s:
Sony Alpha 1
Sony A7 IV

Lenzen:
FE 16-35 F2.8 GM
FE 90 F2.8 G
FE 70-200 F2.8 GM
FE 100-400 F4.5-5.6 GM
FE 200-600 F5.6-6.3 G

Tragopan:
Voor het beschermen van mijn lenzen tegen onder andere schokken, beschadigingen en water gebruik ik de zeer sterke en comfortabele gecamoufleerde Camshields van Tragopan. Naast dit pakket ben je voor alle soorten camouflage netten, tenten en kleding aan het juiste adres bij Tragopan.

Benro:
Zowel in het veld als in de vele fotohutten waar ik fotografeer gebruik ik de statieven en schommelkoppen van Benro. Met name het gewicht en het gebruikersgemak zijn daarbij voor mij doorslaggevend, daarnaast heb ik met de dubbele schommelkop het voordeel om twee camera’s vanaf 1 statief te bedienen. Kijk ook eens op de site van Benro als je meer wilt weten over hun prodcten.van Benro

Internationale erkenningen / Exposities:

1x Honorable Mention Budapest International Foto Awards 2020, category Nature/Sunset
3x Honorable Mention International Black & White Photography Contest, Monoawards 2020, category Wildlife
3x Honorable Mention Tokyo International Foto Awards 2020, categories Wildlife, Fine Art and Architecture
1x Nominee at the Fine Art Photography Awards 2021, category professional Wildlife / Animals
1x Honorable Mention PX3 Prix de la Photographie Paris, category Nature / Wildlife
2x Honorable Mention International Photography Awards 2021, categories Fine Art and Special
1x Bronze medaille, 3e plaats Budapest International Foto Awards 2021, category Nature/Sunset
1x Honorable Mention International Black & White Photography Contest, Monoawards 2021, category Wildlife
2x Nominee at the Fine Art Photography Awards 2022, category professional Wildlife / Animals
1x Platinum medaille, 7x Gouden medaille, 5x Honorable Mention European Photography Awards 2022, Nature en Fine Art
1x Honorable Mention International Photography Awards 2022, categories Fine Art
7x Silver medal, 3x Honorable Mention New York Photography Awards 2022, Wildlife, Night, Golden Hour
2x Honorable Mention International Black & White Photography Contest, Monoawards 2022, category Wildlife
2x Nominee at the Fine Art Photography Awards 2023, category professional Wildlife / Animals
1x Eervolle vermelding bij de Groene Camera 2023, categorie zwart/wit
2x Eervolle vermelding en 3 nominaties bij de 18e Black & White Spider Awards 2023, categorie Wildlife