Iberische Lynx, Andujar – Spanje
Januari 2022, mijn eerste reis voor Wildpix Travel richting het Spaanse Andalusië waar we zo’n 250 kilometer boven Malaga verblijven in een zeer gastvrij hotel. Met een groep van vijf fotografen gaan we de komende week op zoek naar de met uitsterven bedreigde Iberische lynx. Een reis waarmee we direct het WWF steunen in hun fantastische werk deze prachtige dieren te steunen.
Op onze dag van aankomst is het in de vroege middag dat we bij het hotel aankomen. Een goede lunch staat klaar en met een strak blauwe lucht en zo’n 15 graden kunnen we heerlijk even op het terras genieten van het Spaanse zonnetje waarna we de regio gaan verkennen. De lynx is enerzijds behoorlijk schuw, maar anderzijds kan je hem in het hele gebied zomaar tegenkomen.
De lokale bevolking is zich inmiddels van doordrongen dat het heel slecht ging met de Iberisch lynx (in 2005 waren er nog slechts 100) en heeft samen met het WWF de handschoen opgepakt deze kenmerkende dieren te steunen. Onder andere door het toegankelijk maken van het gebied, de hekken bij de vele stukken privé grond van onder andere boeren zijn deels geopend, het ecotoerisme wordt gepromoot, er mag absoluut niet op gejaagd worden en er zijn extra wilde konijnen uitgezet wat tezamen geresulteerd heeft naar een groei van de populatie (momenteel ongeveer 700-800 lynxen). Aangezien de mannelijke lynx een territorium heeft van zo’n 3-4 km2 duiken ze nu ook buiten de regio en ook in Portugal weer vaker op.
De ochtenden verlopen eigenlijk allemaal hetzelfde…. de wekker staat op standje vroeg en het ontbijt (inclusief een vers eitje op bereiding naar keuze) wordt ergens tussen 5 en 6.30 geserveerd. De tijd is enigszins afhankelijk van het dagprogramma waarbij bepalend is of we direct vroeg het lynxen gebied inrijden om net voor zonsopkomst plaats te nemen in de hutten of dat we naar het stuwmeer rijden voor de prachtige otters.
Dit jaar was de planning zo gemaakt dat we de herten zowel met volle maan als met een heerlijk oranje zonsopkomst konden fotograferen wanneer ze op een bergkam staan te eten. Een beeld die ik al een tijd in gedachte had en nu ook daadwerkelijk gemaakt kon worden.
Ondanks dat het overdag strak blauw was en de temperatuur richting de 15-20 graden kroop waren de nachten en ochtenden goed koud. Met name vanwege de hoogte was het de eerste uren vaak onder het vriespunt en bleef de mist erg mooi lang hangen in het dal en boven het water.
De eerste twee volle dagen dat we de Iberische lynx voor de hut hoopten te zien hebben we veel geluk gehad. Het blijf natuurlijk een wild dier en hun route valt nooit te plannen, maar zoals gezegd alles verliep naar wens. Soms kwam een lynx enkele tellen voorbij lopen en moet je scherp en wakker zijn om hem direct goed vast te leggen. Aan de andere kant hebben we ook een wat ouder mannetje voor de hut gehad die daar rustig een klein uur heeft liggen slapen!
Al met al meerdere malen deze mysterieuze en prachtige dieren met die kenmerkende pluimpjes op de oren en de lange baard met goed licht en op mooie locaties vast kunnen leggen.
Eén van de andere doelsoorten waar deze reis op gericht is is de otter. Deze heb drie ochtenden kunnen observeren aan de waterkant vlak naast een stuwdam waar er ongeveer 5 in dat gedeelte leven. Tussen 07.30 en 12.00 uur kwamen ze meerdere malen op een behoorlijke afstand in beeld, maar door ze goed te observeren begin je bepaalde routes te herkennen en positioneer je je zo dat de kans groot is dat ze echt dichtbij boven water komen.
Wat een prachtige momenten als ze met een vis of rivierkreeft boven komen of nog beter als ze zich met geweldig tegenlicht uitschudden zo vlak boven de watergrens. Dat zijn van die momenten dat je direct weet dat het unieke beelden gaat opleveren.
Het mooiste moment naast alle ontmoetingen en het zien van alle doelsoorten was misschien nog wel het moment dat ik voor de otters naast de rivier zat en gelijktijdig een lynx via de voetgangersbrug oversteekt. Helaas niet in beeld, maar stel dat je daar had gestaan…. op nog geen meter langs je lopen… Absoluut een reden om dit heerlijke gebied snel weer te bezoeken.
Al met al een heerlijke week, een gezellige groep, alle gewenste soorten gezien, vele topfoto’s kunnen maken en niet onbelangrijk de nieuwe Sony Alpha 1 met de diverse lenzen kunnen testen met dank aan Sony Nederland.
Vanaf mijn tienerjaren altijd gefotografeerd met Canon, maar bij terugkomst thuis en een aantal gesprekken met Sony verder de keuze en overstap gemaakt naar onder andere de Alpha 1.
De meeste foto’s bij dit blog zijn gemaakt met de nieuwste Sony Alpha 1 in combinatie met de FE 200-600 mm. en de FE 70-200 mm.
Next stop Guatemala; op zoek naar de onder andere de quetzal, ocelot, puma, jaguar en fregatvogel.
Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste nieuws, mijn reizen, tips speciale acties of de nieuwste foto’s schrijf je dan in op de nieuwsbrief en volg mij op Instagram via photo.art.rs