Finland, Reisverslag, Sony, Wildpix Travel

Wildlife Finland – Winter

Bruine beer Finland

April 2022 – Finland

Wat een belevenis was deze reis! Als gids begeleide ik een zeer enthousiaste groep naar het magische Finland en vanaf de eerste dag werden we verwend met al het moois de Finse winter te bieden heeft. We hebben bewust gekozen voor het einde van de winter zodat we kunnen fotograferen in de mooiste Finse landschappen en ook een behoorlijke zekerheid hebben dat de meeste vogels weer aanwezig zijn.

Voor het fotograferen van de wilde zwanen hebben we een mooi bevroren meer opgezocht waarbij we zelf de keuze konden maken vanuit welke positie we wilden fotograferen. Zittend vanuit een klein schuilhutje of liggend op het ijs aan de waterrand waarbij ik de wens had deze prachtige zwanen in high key te fotograferen om een echte fine art foto te maken.

Voor de korhoen was het meerdere dragen zeer vroeg op pad aangezien het vrijwel niet meer donker is in Finland rond deze periode. Dat betekend uiterlijk 02.00 uur op pad naar de fotohutjes zodat je binnen zit voordat het licht wordt. Rond dit tijdstip komen de mannetjes uit de hoge bomen om op het open veld een waar spektakel op te voeren om de harten van de vrouwen te veroveren. Een schouwspel van ongeveer 2 tot 3 uur in de vrieskou, maar zo bijzonder om mee te maken.

Om de auerhoen te fotograferen vertrok ik rond 18.00 naar een eenpersoons hut midden in het bos. Een uitgestorven gebied waar het oorverdovend stil, zeker als jij de enige bent die daar zit. Om enigszins warm te blijven gebruik je een kleine brandertje voor de ergste kou (het werd die nacht -15/-20) en als het rond 22.30 uur donker wordt kruip je in dikke slaapzakken om vervolgens enkele uurtjes te slapen.

Vanaf 02.30 uur hoorde ik rond de hut de eerste bewegingen door de sneeuw, maar aangezien de ramen bevroren waren moest ik eerst meerdere waxinelichtjes bij het raam aansteken om deze te ontdooien. Alleen deze ervaring is al zoiets bijzonders. Bij voldoende zicht had ik de mazzel dat er één mannetjes auerhoen en twee dames aanwezig waren, dit is zoals altijd in de natuur totaal geen garantie en het is goed mogelijk dat je helemaal niets ziet.

De vrouwtjes probeerde het hof te maken maar bij de auerhoen werkt het zo dat de man een keuze maakt voor het in zijn ogen beste en sterkste vrouwtje en dit kan weken duren voordat ze deze keuze hebben gemaakt.

Waar veel dieren de verzorging van jongen gezamenlijk op zich nemen is dit bij de auerhoen compleet anders. Na de paring zal het mannetje zijn eigen weg volgen en verdwijnen in de bossen tot het volgende voorjaar. Het vrouwtje bouwt haar nest en verzorgd de jongen tot ze groot genoeg zijn om zelf op pad te gaan.

Een absoluut hoogtepunt van deze reis was ons uitstapje tot vlak aan de grens met Rusland om met een beetje geluk de bruine beer te zien die rond deze periode uit hun winterslaap komen. Zoals ik wel vaker heb gezegd; wilde dieren zijn niet te voorspellen en te regisseren dus het enige wat je kan doen is zorgen voor een goede voorbereiding, optimale omstandigheden, de juiste locaties zoeken, stil zijn en hopen dat het lukt.

Ik had er al één gezien op afstand in de bosrand, maar na goed twee uur wachten stond er een prachtig jong van ongeveer 3 à 4 jaar oud op zo’n 75 meter voor de lens. Heerlijk om deze machtige dieren zo aan te kunnen kijken!

Aangezien deze trip uit vele hoogtepunten bestond sloten we af met een bezoek aan een kleine poel met veel vis waar vaak de visarend aan het jagen is. Ik denk dat we wel 30 tot 40 pogingen van een viertal arenden hebben kunnen zien.

Kortom wederom een zeer geslaagde expeditie met zo goed als alle doelsoorten voor de lens en vanwege het grote succes en het enthousiasme van de groep die ik mocht begeleiden zal ik deze reis ook in 2023 weer gaan maken. Wil je samen met mij dit avontuur van A to Z meebeleven kijk dan eens op de site van Wildpix Travel naar de mogelijkheden.

Next stop Ultima Frontiera; op zoek naar de onder andere de jakhals, hop, bijeneter, wielewaal en vele andere vogels in de broedtijd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste nieuws, mijn reizen, tips speciale acties of de nieuwste foto’s schrijf je dan in op de nieuwsbrief en volg mij op Instagram via photo.art.rs