European Photography Awards, Fotowedstrijden, Sony, Winnaar

RS Photo Art in de prijzen bij EPA 2022

Bestel "EPA 2022 Platinum Winner" foto van RS Photo Art voor kunst aan de muur

EPA 2022

Bij de allereerste editie van de EPA 2022, de European Photograhy Awards 2022 hebben mijn foto’s meerdere prijzen behaald in de categoriën Nature en Fine Art. Met maar liefst 1 Platinum medaille, 7 Gouden medailles en 5 eervolle vermeldingen was ik uiteraard verrast en dolgelukkig.

Ik was met name trots op het feit dat mijn inzendingen betrekking hadden op alle geschoten beelden het afgelopen jaar tijdens de diverse reizen die ik als gids mocht begeleiden. Ik heb alle winnende beelden inclusief de behaalde certificaten op een rij gezet en met name de hele serie van de kolibrie die een Platinum medaille won is natuurlijk een bekroning op het werk!

Bij het fotograferen van de kolibries had ik al een tijd een bepaald beeld in gedachte; het liefst een hele donkere achtergrond en de kolibrie vliegend in een lichter gedeelte. Aangezien kolibries snelheden tot wel 100 km per uur kunnen bereiken op zich al een uitdaging en dan zocht ik ook naar voor mij de ideale foto waarbij de sluitertijd dermate lang is dat je de slag in de vleugels terug zou zien op de foto maar dat de kop en de ogen super scherp waren. De kolibrie moest dus stilhangen op een plek waar een goede zonnestraal door het bladerdek zou vallen.

Een hele klus, maar uiteindelijk de meest ideale locatie gevonden en alles klaar gezet voor de foto… helaas de zon viel weg achter de ontstane wolken en plots een gigantische tropische regenbui zoals je kan verwachten in het regenwoud. Fotografie zou ook niet leuk zijn als het makkelijk zou zijn en aangezien ik de goede locatie al had bepaald was het uren en dagen wachten en proberen totdat de juiste plaat erop stond. Juist de tijd en moeite die je moet doen voor de perfecte foto vind ik het mooiste aan dit vak en al ziet de buitenwereld deze effort in eerste instantie niet is het juist mooi als je dit later kan vertellen om zo de kijker mee te nemen in jouw wereld.

De complete serie is hiernaast te zien, maar uiteraard ook op de site van de European Photography Awards 2022.

De winnende beelden zijn een mooie afspiegeling van mijn reizen het afgelopen jaar naar Zuid-Afrika, Guatemala, Finland, Spanje en Polen welke ik als gids heb gemaakt voor Wildpix Travel en zijn ingezonden in de diverse categorieën verdeeld over Nature en Fine Art.

Tijdens mijn reizen als gids begeleid ik amateur fotografen op ieder niveau in de meest brede zin van het woord. Of het nu gaat om de manier van fotograferen (automatisch of manueel), welke instellingen te gebruiken (qua sluitertijd, diafragma, ISO of witbalans) of hoe de compositie van de foto te verbeteren, we pakken het allemaal mee. Zo bekijken we ook vaak de doelsoorten vanuit meerdere invalshoeken, uiteraard als onderdeel van het landschap maar ook bijvoorbeeld als silhouette of met backlight. En wat gebeurd er met een beeld als ik deze naar zwart/wit, in highkey of in lowkey fotografeer. Doelstelling is altijd om naast een fantastische en avontuurlijke reis onze klanten iets bij te leren en ze een onvergetelijke ervaring te bezorgen.

Mocht je het leuk vinden hier meer over te leren middels een één op één workshop of zou je een keer mee willen op één van onze mooie reizen dan kan dat. Stuur mij een e-mail of vul het contactformulier in op de site en dan gaan we samen kijken naar de mogelijkheden. Op de site van Wildpix Travel staan onze reizen voor de komende jaren en zie je ook direct welke ik zal begeleiden.