Algemene informatie RS Photo Art, Fotografie tips and tricks, Review

Sigma 60-600mm Sports Sony E-mount Review

Review Sigma 60-600mm in Natuurfotografie.nl

Sigma 60-600mm Sports telezoomlens met Sony’s E-mount vatting

Veel millimeters en mogelijkheden voor een interessante prijs

Wanneer je op zoek gaat naar een telelens voor wildlife fotografie zijn alleen de millimeters niet het allerbelangrijkste. Ik kijk daarnaast altijd naar de prestaties qua diafragma waardes aangezien de ideale lichtomstandigheden niet op afroep verkrijgbaar zijn.

Robin Scholte, www.rsphotoart.nl – Instagram photo.art.rs

Wanneer je twijfelt over een bepaalde lenzen of je wil testen of een lens bij je past adviseer ik altijd om deze te testen onder minder optimale omstandigheden. Kortom zwaar bewolkte dagen, weinig licht en kleine onderwerpen. Heel bewust kies ik dus de bewolkte dagen uit om de nieuwste Sigma 60-600mm Sports telezoomlens met de Sony E-mount vatting te testen. Ook onder deze omstandigheden wil je het liefst met een zo hoog mogelijke sluitertijd en een zo laag mogelijke ISO ook de kleinere diersoorten scherp kunnen fotograferen. Tijdens een testdag gaat het mij namelijk niet om de mooiste beelden, maar om de prestaties van de lens of de camera. Als deze beelden je bevallen weet je direct dat de lens in alle situaties zal bevallen.

Kenmerken en prestaties Sigma 60-600 Sports

De flexibiliteit van de telezoomlens is voor mij een groot voordeel aangezien ik vaak op plekken ben waar je moeilijk kan voorspellen op welke afstand het onderwerp zal opduiken. Met de 60-600mm en de minimale scherpstelafstand van 45-260cm zit je wat dat betreft altijd goed en zal je niet snel in de problemen komen met teveel of te weinig millimeters. Qua lichtsterkte begint de Sigma met F4.5 op 60mm wat oploopt naar F5.0 bij 80mm, F5.6 vanaf 150mm tot F6.3 vanaf 400mm. en dit is in vergelijking met andere beschikbare merken in de markt.

Onder de genoemde lichtomstandigheden functioneerde de autofocus redelijk snel al zal dit nog zeker verbeteren in de uiteindelijke versie die op de markt komt. Ik heb de lens mogen testen met een pre productiemodel waar de laatste updates nog aan toegevoegd moesten worden en zeker bij bewegende onderwerpen had ik in bepaalde situaties moeite om deze direct op te pakken door middel van de autofocus.

De zeer robuuste en stoere bouw van de lens is gecombineerd met een hoog gebruiksgemak, een aantal vast toegewezen schakelaars en drie naar keuze te programmeren AFL-knoppen met behulp van de camera. Met zijn 2,49 kilo is het zeker niet de zwaarste lens in deze categorie en een groot voordeel is net als bij zijn voorganger de geïntegreerde Arca Swiss koppeling zodat deze snel en stevig op statief te plaatsen is.

De telezoom is uitgerust met een extern zoommechanisme waardoor je bij het fotograferen vanuit fotohutten wel altijd rekening moet houden de afstand tot het glas.

De lens is uitgerust met een sterke optische beeldstabilisator (2 standen) die zorgt voor een correctie tot 7 stops aan de groothoekkant en 6 stops aan de telekant. Daarnaast is de Sigma 60-600 in te stellen op een drietal focus limit standen wat ten goede komt aan de snelheid en nauwkeurigheid. De lineaire motor zorgt voor een zeer stille autofocus. Een prettige bijkomstigheid is dat de lens geleverd wordt met een sterke zonnekap welke middels een schroefknop wordt vastgezet, wat in de praktijk zal neerkomen op dat je deze niet snel zal verliezen.

In de praktijk met de Sigma 60-600 Sports

Als je op zoek bent naar krachtige lens die ook onder lastige omstandigheden nog steeds haarscherpe beelden kan leveren en wil je werken met veel flexibiliteit en kunnen inspelen op iedere situatie met een eenvoudige bediening dan is de Sigma 60-600mm een heerlijke lens in de praktijk.

Alle beelden zijn gemaakt met de Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG DN OS | Sports in combinatie met de Sony Alpha 1 full-frame systeemcamera

Review voor Sigma in Natuurfotografie.nl