Reisverslag, Sony, Wildpix Travel, Zimanga, Zuid-Afrika

Reisverslag groepsreis Zimanga, Zuid-Afrika

Fine Art prints bestellen bij RS Photo Art: Giraf in backlight, Zuid-Afrika

Reisverslag Zimanga – Zuid-Afrika, september 2023

Na een soepele vlucht met KLM naar Johannesburg en een korte overnachting vertrokken we onder begeleiding van Wildpix Travel gidsen Alex en Robin gevuld met een uitgebreid ontbijt voor het laatste stukje met privé busjes naar Zimanga.

Na een zeer gastvrij ontvangst door de lokale gidsen en het inchecken in de zeer luxe suites van Zimanga mochten we aan tafel voor een heerlijke lunch gevolgd door de eerste fotosessies vanuit hutten of een gamedrive

Exclusiviteit

Het grote voordeel van deze reis is dat we het gehele reservaat exclusief tot onze beschikking hebben. Dat wil zeggen dat we qua indeling in de diverse fotografiehutten als bij de gamedrives volledig flexibel zijn waardoor we onze kansen kunnen spreiden en met maximaal drie jeeps door het gebied rijden. Meerdere fotografen hebben 3 of meer keer een nachthut bezocht. Overweldigd door het grote succes op de allereerste middag en gevolgd door een à la carte diner was het tijd voor een goede nachtrust.

Alle dagen die volgden staat het vertrek gepland om 05.30 uur om reeds voor het eerste zonlicht al te kunnen fotograferen. De typische Afrikaanse vergezichten, de oranje gloed over de vlaktes, backlight fotografie in specifieke situaties en het ontwaken van de dieren geven een onbeschrijfelijk gevoel.

Na een voortreffelijk ontbijt, een klein beetje rust, het overzetten van de duizenden gemaakte foto’s tijdens de ochtendsessie is het tijd voor een lunch en worden de dagen gevolgd voor de middag, avond en nachtsessie.

Gamedrives, fotohutten en nachthutten

Bij de vele gamedrives waarbij we met maximaal drie jeeps door het gehele reservaat rijden werden onder andere cheetah’s en giraffen buiten de jeeps gefotografeerd waardoor we een zeer laag standpunt aan konden nemen voor intieme en creatieve foto’s van de dieren in het landschap en mooie portretten. Naast deze ultieme beleving fotografeerden we tijdens de gamedrives onder andere ook nog leeuw, buffel, olifant, impala, neushoorn (wit en zwart), nijlpaard, wildebeest, nyala, kudu, waterbok, caracal, jakhals en jagende roofdieren. Dit aangevuld met de vele honderden vogelsoorten die in dit gebied leven maken de gamedrives iedere keer weer tot onverwachte en spectaculaire ontmoetingen.

Waar we bij de gamedrives specifiek op zoek gaan naar de gewenste soorten (iedere fotograaf kan dit bij elke rit aangeven) zitten we tijdens de nachtsessies met 3 tot 4 fotografen in de nachthut. Sessies van zo’n 18 uur fotograferen vanuit de nachthut zijn uniek waarbij je te maken krijgt alle lichtomstandigheden gedurende de dag waar wij met workshops en gedurende de sessies alle fotografen bij begeleiden.

De weersvoorspellingen waren gunstig met veel warme en droge dagen waardoor de kans op vele goede ontmoetingen alleen maar toe nam. Zowel in de “kleine” vogelhutten als in de nachthutten werd de geweldige populatie waargenomen. Onder andere drinkende giraffen, olifanten, buffels en leeuwen op nog geen 3 meter van de lens blijft zelfs voor de doorgewinterde fotografen een moment om nooit meer te vergeten.

En waar er kleine groepjes in de nachthut verbleven kwamen de overige fotografen terug van de gamedrives om vervolgens te genieten van een voortreffelijk diner en de goede gesprekken.

Na maar liefst 16 fotosessies vanuit de hutten of jeeps zit Zimanga 2023 er weer op, althans voor wat betreft het verblijf. Met de mooie momenten, de vele prachtige foto’s en alle herinneringen kunnen we nog lang nagenieten en zijn wij blij dat sommige deelnemers nu alweer hebben gereserveerd voor Zimanga 2024.

RS Photo Art voor kunst aan uw muur

Bij de meeste reizen die ik maak werk ik in opdracht voor tijdschriften, bedrijven, particulieren of naar eigen inzicht bij het maken van foto’s. Op voorhand heb ik dan vaak bepaalde beelden of situaties in gedachten welke ik middels een creatieve benadering op locatie tracht om te zetten naar wildlife kunst voor aan de muur. Enkele voorbeelden hiervan zijn de giraffen gefotografeerd door het hoge gras met tegenlicht en de doordringende ogen van de leeuw deels verscholen achter het groen.